En riktigt fin dag

Nu ska ni få höra – jag har äntligen varit på Växbo lin! Vi gjorde en dagsutflykt igår och började med Växbo. Vi valde att parkera vid restaurangen och småbutikerna, och promenerade 600 meter på en liten skogsväg. Så vackert och rogivande. Tillsammans med mamma blir det också mycket prat om vilka växter vi ser!

Väl framme möts vi av en kruka med spånadslin, förstås! Några få blommade, men vajade i vinden så den blev suddig.IMG_3750Butiken var större än jag väntat och jag fyndade en del på andrahandssorteringen. Deras disktrasor är oslagbara så jag köpte två för att komplettera de jag har hemma. Jag köpte också två vackra ofållade handdukar som jag ska sy en kudde av, och två ofållade lite större bitar som jag också ska sy något av. Dessutom en stor rulle tunt tunt grått lingarn av den sort jag ofta broderar med och – det kanske bästa av allt – en påse ”skräddarspill”. Mindre bitar av alla möjliga slag som blivit över när de sytt kläder till butiken. Jag har inga bilder eftersom allt ligger i bilen som står på fastlandet.

IMG_3679

Sedan gick vi in i fabriken och tittade, högljutt och fascinerande!

IMG_3684

IMG_3687

Här ”skrivs” hålkorten till vävstolarna.

IMG_3685På vägen ner till lunchen tog vi en annan väg som ledde oss genom Trolldalen, där det förutom att vara oerhört vackert, fanns gamla linberedningsstationer.

IMG_3689

IMG_3700

IMG_3696

IMG_3698

Linklappen, en enorm trähammare. En av de arbetsuppgifter min mormor berättat om – att sitta och hålla i linet medan den vattendrivna hammaren slår.

Vi åt en fantastisk lunch på Växbo krog och tittade på den gamla kvarnen – så vackert med allt gammalt slitet trä – innan vi åkte vidare.

IMG_3702

Och då åkte vi till gården Erik-Anders i byn Asta i Söderala, som är en av de sju gårdar i Hälsingland som Unesco utnämnt till världsarv. Det är numera ingen som bor i just det huset utan man får gå runt och titta. Fantastiskt vackert och intressant! Rummen är varsamt återställda eller renoverade efter olika tider. Nya tapeter har tryckts upp med samma mönster som de gamla där det behövts, och en konservator har tagit fram gamla målade marmoreringar. Jag kan varmt rekommendera ett besök där. De har visningar ibland, gott fika i trädgården och en liten butik med loppis. Man kan till och med bo över.

IMG_3716

Vackert linoleumgolv

IMG_3708

Tapet

IMG_3707

Kök från 1930-talet

IMG_3710

Vilket golv! Brädorna var säkert 30-40 cm breda.

IMG_3705

Den vackra ytterdörren


IMG_3704 IMG_3712 IMG_3718 IMG_3715

En underbar dag avslutades på bästa sätt: med surströmming! Trött trött trött men nöjd somnade jag.

 

2 svar på ”En riktigt fin dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *