Att stå emot

Nu ska jag skriva något pinsamt om min vikt igen. Jag gick alltså ner 10 kg i vikt under hösten, fram till julen. Jag hade bestämt att jag skulle tillåta mig att äta utan tanke på viktnedgång under själva julafton och nyårsafton, men annars hålla på min diet. Målet var att hålla vikten över julhelgerna, inte att gå ner. Visst låter det som en bra plan!

Nu kan jag berätta att det inte höll. Det började med att jag tog någon enstaka pepparkaka och smakade ett par bitar julgodis under veckan innan jul. Inte så farligt kanske, men jag hamnade snabbt på ett sluttande plan och under juldagarna blev det mycket julgodis.

Så var det dags för resan till Agadir. Här hade jag inte heller tänkt att jag skulle behöva tänka på mathållningen, men det får ju vara någon måtta i alla fall! Men nejdå, det fanns ingen måtta. De serverade en av mina stora favoriter till efterrrät både lunch och middag VARJE DAG: brylépudding. Åt jag det efter lunch och middag varje dag? JAJAMENSAN!

Och så slutligen var jag på konferens i Varberg under veckan som gick. Där fanns ett ganska överdådigt fika både för- och eftermiddag. Åt jag en liten kaka kanske? Eller höll jag mig till det stora utbud av god frukt som serverades? Nej, jag åt så mycket jag kunde utan att skämmas inför mina kollegor. Kanske lite mer än så. Jag smugglade också med mig några biscottiskorpor i en servett för att ha till mitt kvällste på rummet, och några kakor att ha med på tåget hem.

Det här är så pinsamt och skamligt att berätta! Vad är det med mig??

De tio kg jag gick ner under hösten är rejält knaprade på, men det är dags att glömma det och ta nya tag. Jag ångrar djupt att jag släppte det taget för ett år sedan, och tillät mig att gå upp allt jag gått ner under hösten 2017 och mer därtill.

Jag såg hibiskus blomma i Agadir, och vi har en hemma också. Så vackra med sina djupt gröna blanka blad och röda blommor!

På konferensen var det en deltagare som sa till mig att jag är så fin, och måste ha gått ner rejält sedan vi sågs senast i september. Jag blev lite överraskad över att jag blev så odelat glad för den kommentaren. Lite plumpt var det allt, jag skulle inte säga det själv till någon. Men jag tänker att den skulle kunna hjälpa mig lite nu, att jag ska kunna motiveras av den.

I mitt jobb formulerar vi ofta mål och syften med olika insatser och projekt. Syftet med min viktnedgång är att jag ska få en bättre hälsa och att jag vill se finare ut. Målet är att gå ner ca 3 kg i månaden fram till sommaren, och hålla vikten någorlunda under sommaren för att fortsätta viktnedgången under hösten. Det är inte orealistiskt, men jag måste vara tillräckligt motiverad för att det ska funka. Jag har lyckats med många saker genom att helt enkelt bestämma mig för det, så som att sluta röka och att bli av med starka rädslor.

Heja mig!

6 svar på ”Att stå emot

 1. Heja dig Pia! Du kommer att klara det, det är jag fullkomligt övertygad om.

  Tänk att det kan vara så svårt det där. Att äta lagom mycket och sluta när du är mätt. Hur kan det vara så svårt? Och så lätt att tappa kontrollen och äta så du mår dåligt.

  Jag gick ner 7 kg första halvåret 2018 och kände mig som mig själv igen. Mådde så mycket bättre av att äta bättre (och mindre och långsammare). Varför faller jag då tillbaka i mitt gamla beteende? Helt ofattbart.

  Är inte tillbaka till vikten jag hade när jag startade för ett år sen, men på väg upp igen. Så nu tar jag nya tag. Igen.

  Det gäller helt enkelt att hitta en kost som jag kan hålla, som är rimlig och inte krånglig. Strategier för att inte balla ur. Och om jag ballar ur, inte låta det fortsätta. Lägga ner ”allt-eller-inget-beteendet”. Det där – nu är det ändå kört, nu kan jag lika gärna vräka i mig, jag börjar om på måndag.

  Stor kram

 2. Vad skönt att läsa om någon som erkänner det som händer exakt i ens egna liv..
  Dags att försöka sätta nya mål igen och jobba framåt.
  Tack!

 3. Oj vad jag känner igen mig. Kämpar också på – hade gått ner 16 kg sen i april 2018. Tänkte likadant att inte tänka så mycket på mathållning under jul o nyår. Och vips är jag tillbaka i gamla vanor och 5 kg tyngre.
  Men det är bara att ta nya tag! ???
  Pepp till dig och pepp till mig ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *