Jag älskar P1!

Om jag bara skulle få lyssna på ett enda radioprogram väljer jag alla gånger Godmorgon världen. Det har nästan allt: längre reportage från när och fjärran, dagsaktuell panel med ledarskribenter om veckans viktiga frågor, tankeväckande krönikor av intressanta personer som Göran Rosenberg, Nina Björk och Ulrika Knutsson. När något händer här i Sverige eller i annan del av världen tar de ofta upp en aspekt av detta som ingen annan lyfter, de tar tid i anspråk och ger en rejäl bakgrund till det inträffade. De ger en mer nyanserad och fyllig bild av det dagsaktuella skeendet. Två timmar en gång i veckan! Jag lyssnar nästan alltid på det som pod eller i SR-appen, men annars är det ett fint sätt att börja söndagen med.

image

I början av 1990-talet byttes mitt favoritprogram Kanalen ut mot Studio Ett. De långa reportagen i Kanalen var för långa, nu skulle det bli kortare inslag om dagens händelser. Jag slet mitt hår (eller inte) – kan ingenting få ta tid?! Men efter en inledande tid med korta inslag blev även Studio Ett ett fördjupande program, och jag lyssnar nästan varje dag.

De längre nyhetssändningarna missar jag inte gärna, favorit är lunchekot, som inte nödvändigtvis behöver åtnjutas kl 12.30 utan ”när du vill i Sveriges radios app” som de brukar säga.

Programmet Medierna har åkt längre och längre upp på min lista. Ett program där journalister granskar journalistisken. Det blir initierat som sällan något annat blir eftersom det handlar om radiomakarnas eget område, och är dessutom så viktigt för vår demokrati: de oberoende medierna.

Sommar och Vinter behöver jag väl inte ens nämna, men jag lyssnar ofta på dem i efterhand på långa höst- och vinterpromenader.

Ett program jag hade svårt för tidigare är Nordegren & Epstein men numera tycker jag att det är riktigt bra. I synnerhet Louise Epstein ställer de där lite oväntade frågorna som ger spännande svar.

För nöjes skull lyssnar jag gärna på Lantzkampen. Antingen på lördagar kl 18.15 när jag lagar mat, eller i efterhand. Annika Lantz är ju så otroligt snabb och rolig! Det gör inte mig någonting att det handlar om dagsaktuella frågor heller.

Spanarna har jag lyssnat på hur mycket som helst, men numera blir det mer sporadiskt. Samma sak med Stil som jag tycker är ett intressant kulturhistoriskt program, men jag just nu inte lyssnar så mycket på.

image

Andra P1-program jag gärna lyssnar på är vetenskapsradions olika program som Språket, Vetenskapsradion Forum och Historia, Forskarliv och Vetandets värld. Filosofiska rummet, Människor och tro, Meny, Kaliber och Konflikt är exempel på andra bra program.

Sveriges Radio har också två poddradioprogram jag lyssnar på så snart det läggs ut: Det politiska spelet med Henrik Torehammar och Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach som samtalar om inrikespolitiska frågor från veckan som gått. Initierat, intelligent och underhållande. Den andra podden heter USAvalpodden och handlar förstås om allt inför presidentvalet i USA i november. Just nu handlar det om primärvalet och programledaren Sara Stenholm (från Godmorgon världen!) har jättebra gäster och bisittare som Ginna Lindberg och Anders Holmgren och mer tillfälliga gäster som skarpa Britt-Marie Mattsson och Tomas Nordegren med flera. Superintressant för politiknördar! (Och West wing-fanatiker …)

För övrigt lyssnar jag på en del andra poddar också, men de hör inte till P1 och får inte plats här.

Ja nu vet ni vad jag lyssnar på i min verkstad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *