Tapeter och tyger

Jag, min man och en god vän till oss, J, åkte iväg på en kortare ntur västerut. Det huvudsakliga målet var Frövifors pappersbruksmuseum i närheten av Arboga och Örebro.

Årets utställning handlade om tapetens historia och var riktigt intressant. Det var främst fokus på riktigt gamla tapeter varav några nyproducerats efter tapetfragment som hittats. Jag hade velat se mer tapeter från de senaste årtiondena, framför allt från 1970-talet. Men roligt att fyra samtida kvinnor som gör tapetmönster lyftes fram. Deras skisser och tapeter fanns i montrar, och var helt ljuvliga! Läs gärna mer om utställningen På tapeten. Där finns också länkar till tapetmakerskorna.

Hanna Werning

 

Hanna Wendelbo

Emma von Brömssen

Magdalena Lundkvist

En tapet från längre tillbaka i tiden som jag blev förtjust i är den här som kanske är från 50-talet.

Sedan åkte tre mil vi till den fina lilla trästaden Nora, där vi åt lunch och traskade omkring i staden. Jag hade kollat upp second handbutiker som jag ville besöka, och vi delade på oss ett tag. Jag gjorde inga större fynd men roligt att gå runt och titta.

En av butikerna hade lite böcker och det dras jag till som en mal till ljuset! Jag köpte två pocketböcker. Dels Kerstin Ekmans Händelser vid vatten som jag precis läst för andra gången och vill ha i bokhyllan, och dels Elisabeth Rynells Till Mervas som jag läste ut igår. Jag älskade hennes bok Hohaj och hade stora förhoppningar på den här. Den första halvan av boken var en besvikelse, den kändes lite platt och med ett högst ordinärt språk. Men den andra halvan gav desto mer, då kände jag igen det vackra språket och upplevelsen från Hohaj – att jag kände den djupt inom mig.

Vi hade bokat boende på Åkerby herrgård ett par mil norr om Nora. Hemsidan lovade bra mycket mer än vad det var, men det var helt ok. Varken boendet eller maten var i själva herrgården, utan i ganska trista längor vid sidan av. Det var en känsla av folkhögskola. Men vi fick ett fint och personligt bemötande av ägaren som bjöd på hemlagad glass till efterrätt!

Nästa dag tog vi en annan väg hem för att se något annat än E18. Vi stannade vid ett gårdskafé och åt en god våffla, och sedan åkte vi till Lata pigan som är en vintagebutik ute på landet utanför Enköping. Det är som en loppis men med enbart riktigt bra saker. Mängder av tyger (en sån lycka att botanisera bland!) men även om det var bra priser för att vara t ex Marimekko så kostade de mycket pengar. Tyvärr fanns knappt några mindre stuvar, men jag hittade en liten bit av en vaxduk från Marimekko som var fin och bara kostade 25:- och ett jättefint tyg som ägaren inte kunnat identifiera och därför inte tog så mycket för. Det var en gardinlängd och kostade 200:-. Kanske det kan bli en kjol så småningom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *