Trädgården

Jag har längtat ända sedan i höstas på att få se trädgården vakna. Förra året gjorde vi om vår lilla del av Utomhus, vår lilla plätt på jorden. Det blev trätrall även över den del som tidigare bestod av något som skulle föreställa gräsmatta, där det stod tre pallkragar. Vi sparade ut en lång och en kvadratisk rabatt, och så kryddlandet som redan fanns. Jag och i viss mån dottern gick loss och köpte plantor, och i alla fall jag blev väldigt nöjd trots en del kompromisser. (”Det är du som fått igenom mest” sa hon, och så kanske det blev för en gångs skull!)

Stjärnflocka

Men i år skulle jag ju få se trädgården från början! Allt som efter nerklippning skulle ta ny fart, först små blad och nu med massor av knoppar redo att brista. Så härligt att följa, dag för dag!

Nu på morgonen när jag gick ut såg jag att brokschersminens första blomma slagit ut, och det är massor av knoppar på busken – så ljuvligt med de vackra blommorna som doftar så gott! Och axveronikan med sin berusande doft har också blomknoppar på väg att skifta färg till blått. Det var en ny och fin bekantskap ifjol. Jag brukade ta en kudde från utesoffan, lägga mig precis bredvid axveronikan, dra in doften och titta på humlor och bin som liksom jag älskar den!

Brokschersmin

Pionen har massor av runda stora knoppar som har börjat spricka upp, och snart kommer den att vara översållad av stora mörkrosa blommor.

I fredags kom jag mig äntligen för att åka till Plantagen för att köpa jord, gödsel och några plantor för att ersätta sådant som dött under vintern, och fylla ut mellanrum. Det blev bland annat två stora plantor av stjärnflocka som är en riktig favorit, två funkior till de som växer i skuggan under pionen, tre lavendel (kan man ha för många?), en vit höstanemon att ha bredvid den rosa som vi redan har, vita små söta trädgårdsnävor att ha i framkant och så några sedumväxter till två krukor som vintern gått hårt åt. Och icke att förglömma: basilika och rosmarin som inte är perenna utan får köpas varje år. Frön till ringblomma köpte jag också, och har planterat i kryddlandets bakkant där de kan lysa vackert senare i sommar.

Förra året satsade jag en del på kantnepeta som marktäckare. Men det måtte finnas olika sorter för två av de plantorna har växt till veritabla buskar som tar över där de står! De är underbart vackra nu med hundratals blålila blommor, och insekterna surrar lyckligt omkring dem. Men igår grävde jag upp den ena, för att rädda växterna runt omkring. Men dilemmat med en liten trädgårdsplätt är att det inte finns så mycket plats, så det slutade med att jag tryckte ner den i en kruka.Nu låter det som om att jag ägnat timmar åt trädgårdsarbete i hettan, men jag har passat på tidigt på morgonen och efter middagen på kvällen då temperaturen varit dräglig för kroppsarbete. På så sätt har det blivit flera små insatser istället för en enda stor ansträngning. Känns det igen? Jag jobbar randigt!

Kalifornisk fetknopp

Igår kväll la jag på gödsel och vattnade, och som på beställning kom en rejäl åskskur vid 4-tiden. Både jag och min man vaknade av åskknallen som inte var långt borta. Nu ska jag gå ut och lägga på mer jord där det behövs, och fundera en vända till på var jag ha lavendeln och nävan.

2 svar på ”Trädgården

 1. Så fint! Visst är det härligt att peta i trädgården. Men jag glömde vilan häromveckan och höll på att gräva i fyra timmar så mycket vila efter det blev det. Men själen hade roligt 😊 Ibland krävs det så mycket disciplin för man vill så mycket mer men måste pausa men det blir kanske bättre med tiden.
  Vad skönt att fasa ut lite medicin. Det är ju så viktigt att få sova så hoppas den nya fungerar lika bra. Vad sa han om Venlafaxin, vilken dos tar du? Jag har 150 men jag tycker jag får en del biverkningar bla hudrodnader och så känner jag mig liksom lite vätskefylld svullen svårt att förklara…myrkryp också, men kan ju vara stressen. Har du haft några biverkningar? Men jag vågar inte sluta heller.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka 😊
  Kram

  • Hej Lotta!
   Jag känner så väl igen det där med att när man har roligt så är det lätt att glömma pauserna med vila! Det är som att man inte känner att man behöver dem, trots att man gör det. En god vän jag har, som är alldeles för bra för hennes eget bästa på att köra på i timmar i streck, tipsade jag om att ställa in en påminnelse på mobilen eller en äggklocka. Men då gäller det att lyssna också! 😊

   Jag har inte märkt av biverkningar av Venlafaxin. Jag tar samma dos. Det är den tredje medicinen jag provar efter Sertralin och Fluoxetin, och den som gett mig bäst resultat på depressionen. Läkaren sa bara att det var bra att jag fasat ut Mirtazapin (men han tyckte att jag skulle ha ringt psykiatrin innan!). Har du också provat andra innan Venlafaxin?

   Hoppas att du får en vilsam sommar! Kram ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *