Lucia

Det här är ett lätt redigerat inlägg som jag la upp på Facebook för ett år sedan. Som jag skriver så är lucia speciellt för mig, som för många andra. I morse på väg till jobbet satt jag på bussen och tittade på SVT:s luciamorgon på telefonen. Snön låg vit och lyste upp den mörka morgonen liksom massor av brinnande marschaller på refuger längs vägen! Ett jättefint och stort luciatåg från en närbelägen skola i Rinkeby kom till jobbet och lussande. Sånt jag saknar nu när barnen inte lussar längre.

Natten går tunga fjät … Lucia är en av julens höjdpunkter tycker jag, och jag har gått i åtskilliga luciatåg. På luciadagen 1974 flyttade vi in i vår nybyggda villa i ett nytt område i Lit utanför Östersund. Det fanns barn i olika åldrar i de flesta av de tio husen, och ville man leka var det bara att gå ut. Jag minns särskilt att vi spelade brännboll och arrangerade löparstafetter. Alla kunde vara med, även de yngsta.
Luciadagen året efter flytten, samlade vi som var äldst alla barnen till ett luciatåg. Vi lussade i alla husen i området och även i de närliggande. Det blev en tradition som upprätthölls i flera år. Jag blir så imponerad när jag tänker på det, hur vi styrde och ställde med alla barnen, drog ihop till repetitioner och genomförde luciatågen utan vuxnas inblandning.
Ett starkt minne är när vi vågade oss in till konstnären Ingeborg Strangell. Hon bodde i ett stort gammalt hus bredvid vårt område, på en stor tomt med massor av träd och en stor hundgård. Hennes schäfer lufsade omkring i den och vi barn var säkra på att det var en varg! Men vi tog mod till oss och knackade på och lussade för henne. Hon blev så glad att hon grät och tog fram en chokladask och bjöd oss.
Första och andra bilden är från första året, 1975, och jag är lucia. Tredje bilden är 1977 tror jag.
Fjärde bilden är från andra året på gymnasiet, jag står näst längst till höger. Första året var jag lucia, men det finns ingen bild på det. Mitt lucialinne är min mormorsmor Karins vackra brudnattlinne från 1905!
Jag lussar faktiskt fortfarande. Min svågers födelsedagsfirande förgylls varje år med skönsång, tända ljus, illasittande lucialinnen och luggslitet glitter. En av årets höjdpunkter.

img_1372 img_1373 img_1374 img_1375

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *