Broderier i olika material

Jag tycker mycket om att använda olika material och textur, både i broderierna och i de smycken jag gjort. Ibland funkar det inte som jag tänkt men det är spännande att testa. Broderier är ju alltid lite tredimensionella men det kan förstärkas av material som står ut från underlaget. De yttersta lagren av björknäver har jag testat, det spricker lätt och jag fick göra om några gånger. Gasbinda gillar jag mycket, det kan dras isär och fransas i kanten, målas på och läggas transparent ovanpå annat. Jag har en samling mycket tunna tyger i organza och chiffong som passar bra just för att de är transparenta och går att lägga i lager.

Jag har hittat en sommarkurs jag ska söka till. Den är på Eskilstuna folkhögskola, men till skillnad från de andra sommarkurser jag gått ordnar man boende och mat själv. Kursen beskrivs så här:

”Du kommer att få vaxa papper, limma tyg, leka med roliga stygn, stora stygn, osynliga stygn, samt pröva på textiltryck… med kapaskivor. En annorlunda kurs där det bara finns möjligheter i materialet. Målet med kursen är att fördjupa sig i olika papper med vax och stygn och jobba fritt eller utifrån givna uppgifter. Du kommer att få möjlighet att göra installation och jobba med ditt eget formspråk i detta material.”

Det låter som att det kommer att passa mig perfekt! Jag har kollat upp kursledaren AnnMargret Johansson Pettersson och hon gör spännande saker i både keramik och textil.

Fördelen med Eskilstuna är att det är så nära. Förra sommaren var jag på en underbar broderikurs på Capellagården på Öland, men det blev en lite väl dryg resa för mig eftersom jag inte var så pigg då heller. Själva kursen gick bra, dels arbetar man på i sin egen takt och dels gick jag varje dag ifrån och vilade. Det finns en kurs på folkhögskolan på Tjörn (ännu ett underbart ställe!) som jag vill gå, där man tillverkar papper och broderar, men det känns lite för långt och krångligt att ta sig dit när jag inte mår så bra. Eskilstuna blir toppen! Kanske kanske jag går ännu en kurs där som handlar om att färga tyg med skrot och växter, men jag får se.

Här är några av mina senaste broderier som jag gjort de ganska korta stunder jag suttit i verkstan på sistone. Jag har målat linnetyget först, och även använt ett vackert grovfibrigt papper jag köpt i Sydkorea.

IMG_1451 IMG_1452 IMG_1453 IMG_1454

4 svar på ”Broderier i olika material

  1. Dina fåglar är underbara. Jag har sökt samma kurs som du på Eskilstuna folkhögskola den verkar kunna ge input. Mvh karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *