Nya broderiplaner!

Min man lånade hem den vackra boken Yllebroderier: berättande folkkonst från Norden från biblioteket åt mig. Där finns massor av bilder på gamla yllebroderier, främst kuddar, från Skåne men också de andra landskapen som tillhörde Danmark-Norge för några hundra år sedan. Det är i alla fall den rimliga anledningen till att liknande yllebroderier varit vanliga just här. Jämtland är ett av dessa landskap, där jag växte upp. När jag läste om just de jämtska broderierna nämns just min lilla ort flera gånger, Lit – 2 mil norr om Östersund. ”I Lith väfves fint vadmal” noterar den kringresande Fale Burman i sin dagbok från 1798. Det finns också bilder på ett par broderier från just Lit.

Och nu har jag tänkt brodera något med inspiration från dessa mönster! Det är hörnbroderierna på den ena som jag fäst mig vid, och så en stor och lite fantasifull tulpan från en annan. De hade nog inte sett någon riktig tulpan eftersom bladen ser ut som rosenblad! Fortsättning följer …

2 svar på ”Nya broderiplaner!

    • Ja, och den går inte att få tag på längre. Jag har provat med antikvariaten på nätet och med förlaget. Men jag måste inte äga den, jag kan låna den på bibblan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *