Åttonde bilden – musik, radio och poddar del 1

010

Jag skrev för ett par månaders sedan om min kärlek till P1. Ibland lyssnar jag direkt när programmen går, men oftast i efterhand i telefonen i Sveriges radios app.

Mitt favoritprogram i radion är Godmorgon världen, och bäst där är panelen i slutet av första timmen. Tre prat- och debattglada ledarskribenter från olika tidningar som samtalar på olika dagsaktuella teman. Det var alltså ungefär tio minuter i veckan som jag fick nöja mig med tidigare, men nu finns mer att lyssna på!

Jag har några favoritpoddar och bäst är Det politiska spelet med Henrik Torehammar som smått galen men smart och snabb programledare, och Sveriges radios bästa inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach. De samtalar och munhuggs om veckans inrikespolitiska händelser i nästan en timma, och varje fredag finns ett nytt avsnitt. Lycka är att vakna utvilad men alldeles för tidigt på fredagsmorgonen, göra en kopp kaffe, slå mig ner i verkstan och lyssna på ett nytt avsnitt!

Jag gillar också USA-valpodden där väl insatta journalister, ofta tidigare Washingtonkorrespondenter, samtalar om vad som hänt under veckan i de amerikanska primärvalen och så småningom presidentvalet i höst. Den kommer på onsdagar så torsdagsmorgnar är också bra!

EU-podden är ungefär på samma sätt, fast lite torrare. Vill man ha bakgrund till beslut som fattas och diskussioner som förs inom EU om till exempel flyktingpolitiken eller Brexit kan man med fördel lyssna på den podden.

En podd som hade ett uppehåll på grund av barnafödande är EFN – ekonomi- och finansnyheterna med Maria Borelius och Katrine Marcal (som var den som födde barn i vintras). Nu ser jag att den kommit igång igen, kul!

Arenagruppens politiska snackfest hade jag missat att den börjat igen efter ett långt uppehåll. Det är också en dagsaktuell politisk podd med intressanta och insatta personer.

Slutligen kan jag rekommendera en icke-politiskt podd: Värvet. Kristoffer Triumf intervjuar en person varje vecka. Ett långt program med stort utrymme att prata klart. Om intervjupersonen pratar på håller han sig i bakgrunden, han har inget behov av att höras själv.

Musiken får ett eget inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *