Andra kursdagen

Jag hann brodera en stund före frukost kl 7 i morse. De flesta av de andra hade suttit till kl 22 igår! Textilverkstan är öppet dygnet runt så det är bara att gå dit. Vi inledde kursdagen med att titta på de broderier vi gjorde igår. Ingen blev helt klar igår men det var lärorikt och rolig att prata om det vi gjort, hur vi tänkt gå vidare, få peppning och goda råd.

Instruktionen igår var att välja färger och former vi inte brukar använda och inte vara rädda för det fula. Jag är väldigt förtjust i träd så jag såg för mig ett stort träd med vallmo i gräset under. Det är massor kvar att göra på mitt broderi och jag vet inte säkert om jag ska fortsätta på det hemma. Ännu är det mest en naiv tygapplikation men jag har tänkt fylla både trädet och marken med stygn. Himlen ska accentueras med stygn också. Bakgrunden målade jag innan jag började. imageimageimage

Sedan var det dags att prova något nytt: kantha. En slags quiltning med rötter i Bangladesh där kvinnorna använda sina utslitna saris genom att lägga dem i tre lager och sy ihop dem med små små stygn tätt ihop i vackra mönster. Vår uppgift var att sy en figur i svart och fylla resten av tyget med vita stygn, som kantha. Jag tyckte att det var roligt och något jag tänkt prova på tidigare. Ganska pilligt var det och jag insåg försent att jag skulle satt stygnen tätare. Men här är den i alla fall, ännu en fågel! Tittar du noga ser du alla vita stygn. Det gör sig bättre i verkligheten när den tredimensionella effekten blir tydligare.

image

Jag har varit lite bättre på att vila idag. Spänningshuvudvärken har varit ganska jobbig. Men vi har försökt komma ihåg att sträcka på oss mellan varven och jag önskar att jag kunde återge den elefantdans vi dansade och sjöng runt i verkstan idag!

Ikväll ska de flesta gå till Mejeriet som är en slags pub i närheten. Alla säger att den är väldigt speciell och nära på ett måste. Men jag känner mig nöjd med mig själv som väljer att vila på rummet istället. Vad är väl en öl på puben mot Rigmor Gustafsson och en kopp te på rummet!

Och i morgon ska jag se vad jag ska göra med det tyg jag målat med filmjölk och fått att se ut så här!

image

7 svar på ”Andra kursdagen

  • Hej! Jag satte maskeringstejp där de vita ränderna är. Sedan målade jag på filmjölk med en pensel, över alltihop. Låt allt torka, dra bort maskeringstejpen och stryk sedan tyget på baksidan med strykjärn tills det blir brunt. Filmjölken bränns, det är därför det blir brunt! En annan variant är att lägga något med struktur under tyget som målats med filmjölk, t ex en spetsduk, snöre eller wellpapp. Då framträder strukturen när man stryker.
   Jag broderade två fåglar på tyget senare, det kanske du sett i annat inlägg?
   Och så är jag så nyfiken på hur du hittade min blogg!
   Vi var inte helt ense om vad lukten påminde om men några av oss tyckte att det luktade nybakat! Mitt råd är att tvätta tyget lite snabbt under rinnande vatten så det inte börjar lukta sur filmjölk senare! Har du tänkt testa? Jag har inte gjort mer än denna, men det är roligt att ha några olika metoder/tekniker att ta till när man vill.

   • Jag hittade din blogg av en slump när jag sökte på galopperande stygn. Blev sugen på att testa filmjölk då jag är förtjust i den bruna färg som framträdde. Givetvis med tanke att senare brodera på. Tack för svar och lycka till med ditt fortsatta skapande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *