Äntligen kurs!

Jag sov över hos min mamma på söder i natt, så att jag skulle ha nära till tåget till Eskilstuna i morse. En av strategierna för att få orken att hålla för att gå på kurs. Vi är ett femtontal kvinnor som går kursen för textilaren Elisabet Jansson, kolla gärna in hennes blogg https://textilainslag.wordpress.com

Det kändes direkt att det är en väldigt trevlig kurs och jag känner mig så hemma bland dem! Liksom för mig är det inte enbart broderi de är intresserade av utan allt möjligt runtomkring: återbruk, redesign, olika materials möjligheter och det fria nyfikna skapandet. ”Kan jag göra så här?” frågar vi kursledaren Elisabet. ”Prova” svarar hon lugnt. Alltid blir det ju något!

När vi kom in i kurssalen i morse hade alla varsina platser med material vackert uppdukat:

IMG_3308

Det var akvarellpapper av olika storlekar och tjocklekar, ylletyg i breda remsor, en påse med garn av olika material och en ask klämmor. Så spännande!

Men vi började med att gå ut och plocka vackra blad i närområdet. Och även om jag tycker mycket om blommor och tycker att jag ser dem så fick vi nog allihop en ny blick på olika blommors blad och deras form. Här är påsen med min skörd:

IMG_3309

Väl tillbaka igen tog vi de vykortsstora pappersarken och satte igång. Elisabet hade med sig en massa järnskrot som vi också skulle använda:

IMG_3310

Vi la växterna och skrotbitar mellan pappersarken tills det blev en bunt med tio ark papper. Därpå virade vi in alltsammans i en bit ylletyg, och mellan tyg och papper la vi också växter och skrot efter eget skön. Sedan virade vi bomullssnöre runt bunten och knöt fast. Nu var det äntligen dags att doppa allt i färgbad!

Elisabet hade redan kokat ihop tre olika färgbad: ett med älggräs, ett med lupinblad och rödlöksskal, och ett med skal av gul lök. Vi fördelade oss på de tre kastrullerna, och jag la mitt paket i älggräsvattnet. Dags att gå på lunch, och sen var äntligen stunden kommen då vi skulle få se vår första skapelse!

Så här såg mitt respektive alla paketen ut när de kom upp ur färgbaden:

IMG_3312IMG_3321

De skiljer sig en hel del åt i färg beroende på vilka växter som de kokat med. Elisabet berättade att det blir främst grönt/gult/brunt. Andra färger är svåra att få tag på växter till att färga med, eller också sitter de väldigt dåligt över tid. Till exempel blåbär och rödbetor, som man kan bli alldeles förtvivlad när man får på kläderna, går inte att färga med enär färgen försvinner väldigt snabbt.

Nåväl, nu var nyfikenheten stor: hur blev det då? Så här såg mina kort ut när de fortfarande var blöta:

IMG_3314

Och ylletyget blev så här:

IMG_3316

Det ska bli väldigt intressant att se hur pappren och tyget ser ut i morgon när det har torkat! Vi gjorde också flera varianter med ungefär samma teknik, men de låg i badet när jag tog bussen till mitt lilla hotell Lilla Hotellet.

Och nej, jag orkade inte hela dagen. Jag låg och vilade i omgångar i en soffa, och i morgon ska jag få tillgång till ett vilrum. Ännu en av mina strategier. Kanske blir jag inte lika trött i morgon nu när jag inte behöver resa och är bekant med gruppen. Det är nog mer spänning än man föreställer sig med ny miljö och ny grupp människor, och dessutom ska man hänga med när kursledaren instruerar.

Jag hade tänkt promenera hem till hotellet men det var inte att tänka på. Jag vinglade nästan av trötthet, och fick hjälp att hitta en buss. Jag köpte en djupfryst lasagne till middag, eftersom jag visste att det skulle finnas microvågsugn på hotellet. Däremot hade jag inte tänkt på att ta med mig bestick, så jag rev sönder en kartong som det legat tomater i och slevade i mig middagen med den! Inte riktigt elegant, men vad göra?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *