Läsa om utmattning

När jag första gången insjuknade i utmattningssyndrom, hösten 2005, läste jag mycket om det. Inte i början givetvis, då orkade jag inte läsa, men när jag var på väg tillbaka. Jag läste framför allt faktaböcker av forskare som Alexander Perski och Georgio Grossi från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Det har hänt mycket på de tio åren. Jag minns ett ifrågasättande av diagnosen (som jag inte minst märkte i kontakt med min husläkare) och en avgrundsdjup okunskap hos arbetsgivare.

Mycket har säkert hänt sedan dess. Forskare vet mer och kunskapen har spritt sig. Märkligt nog verkar det förebyggande arbetet gå i otakt med den ökade kunskapen. Och i medierna talas fortfarande om oss som drabbas som om allt har att göra med en osund arbetsmiljö. Visst är det bra om det läggs mer ansvar på arbetsgivare som det talas om allt mer. Men då måste det också finnas en medvetenhet om att vi är många som inte alls blivit sjuka av arbetet. Jag tillhör dem som gärna betalar en rejäl del av min inkomst i skatt, om det innebär att det offentliga och allmänna skyddsnätet blir finmaskigare. Mer professionellt stöd i skolan, stödfunktioner till familjer och tidiga insatser baserat på behov och inte hur mycket pengar de kostar samhället. Det vet ju alla att det lönar sig i slutänden, både mänskligt och ekonomiskt.

imageMen tillbaka till läsningen. Jag har knappt läst någonting på flera månader. Dagens nyheter bläddrar jag igenom varje dag på iPaden, men läser mycket lite annat än rubriker och ingresser i den. Några böcker har det inte heller blivit. Jag orkar inte riktigt och har inget intresse egentligen heller just nu. Böcker om utmattning och annat som ligger för nära mig själv har jag instinktivt hållit ifrån mig. Undantaget är Pia Dellsons fina lilla bok som jag skrivit om flera gånger.

Men igår dök en bok upp i mitt Facebookflöde. Våga vara rädd  – en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren. Det är en personlig berättelse varvad med den senaste forskningen. Den vill jag läsa! hör jag mig själv tänka, och i nästa stund har jag ställt mig i kö på bibblan. Jag återkommer med recension!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *