Hos neurologen

Igår åkte jag till Danderyds sjukhus för ett återbesök hos neurologen Anders. För några veckor sedan kände jag hur oron över att inte kunna uttrycka allt jag ville inför honom steg. Jag skrev ett inlägg om det då, och sedan pratade jag med min syster. Hon peppade mig att trycka på hur jag tillfogar mig själv smärta ibland för att slippa det obehag i kroppen som RLS ger.

Läkarbesöket blev uppskjutet en gång på grund av att läkaren var sjuk, men igår var det alltså dags. När jag väl satt i besöksstolen hos Anders kände jag mig inte så orolig längre. Han är ju en snäll och förstående person. Dessutom ägnar han mitt besök rejält med tid och stressar inte igenom allting.

Jag trodde att han skulle byta min medicin mot någonting starkare. Han har sagt att det finns mer verkningsfulla mediciner, men då är det beroendeframkallande narkotikaklassade preparat som man inte tar till i brådrasket. Men han vill istället testa att skruva lite försiktigt på den medicin jag redan har, och det tycker jag är jättebra förstås. Han sa också att eftersom jag redan har en diger medicinlista så vill han inte gärna lägga till fler som kan ”stöka till det”. Det är redan så många substanser som påverkar hjärnan, och risken är att symptomen blir värre. Jag ska ringa och boka en telefontid i slutet av sommaren för avstämning.

Men det vi främst pratade om är den psykologiska påverkan på mitt tillstånd. Han kollade mina reflexer med den klassiska hammaren under knät, och mina ben spratt iväg väldeliga. Han sa att det tyder på att jag, som han redan förstått, är väldigt spänd i kroppen. Det är den stora boven till mina starka symptom. Det förklarar hur mycket bättre jag mår när jag är på semester hemifrån, till exempel hos min goda vän T eller på hennes och mina solresor mitt i vintern. Då är jag avslappnad, och känningarna mildras rejält.

Med respekt för att det inte är så enkelt med tanke på min situation, tyckte han att jag ska försöka hitta sätt att få så mycket av detta avslappnade tillstånd i vardagen också. Betydligt lättare sagt än gjort men jag ska verkligen fundera på hur  det skulle kunna gå till. Det vore alldeles, alldeles underbart. Nästan som en bal på slottet.

Äntligen!

4 svar på ”Hos neurologen

 1. Har du testat vibrationsplatta släpper på spänningar? Vilka mediciner mer än Venlafaxin och natt medicinen tar du, tycker du nattmedicinen funkar? Jag har insomningstabletter Zopiklon kanske inte så bra men men måste få sova annars blir jag knäpp.
  Kram 🤗

  • Hej Lotta!
   Jag har inte provat vibrationsplatta men ska kolla upp det. Tack för tipset!
   Jag har tre mediciner mot högt blodtryck: Candesartan, Esidrex och Spironolakton. Levaxin mot hypotyreos, Oxascand som lugnande till natten, starkt dos D-vitamin för att jag har brist på det. Gabapentin, Sifrol, B12 och Folsyra mot RLS.
   Kram!

   • Förstår. Tycker du oxascand är bra för att sova? Är den inte beroende framkallande? Har du provat att sova utan? Sömn är så viktigt för läkningen kram

    • Jag glömde att svara på hur nattmedicinen funkar. Jag hade inte problem med att somna utan med att jag vaknade på natten och inte kunde somna om. Det hjälper oxascand med. Det händer att jag vaknar men jag ligger inte vaken i timmar, utan somnar om efter en stund – guld värt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *