Hjärntröttheten slår omkull mig

Det blir allt tydligare att det som är min största tillgång i arbetet – hjärnans kapacitet att tillgodogöra sig information och processa den – inte fungerar mer än hjälpligt. Vad värre är: tiden för återhämtning har blivit längre och kräver allt mer av tystnad och utestängande av intryck. Närminnets haltande hade nästan kunnat bli komiskt igår när jag skulle laga mat. Men bara nästan, för det kändes så sorgligt. Och senare på kvällen fick jag använda öronproppar för att få tyst omkring mig. Då var det bara pipet inne i öronen som hördes; jag låg och blundade och kunde stänga ute alla intryck.

I helgen hittade jag testet jag skrev om i förra inlägget om hjärntrötthet i form av en app som Sahlgrenska universitetssjukhuset tagit fram. Appen heter Mental Fatigue. Jag fick återigen resultatet 20,5 vilket innebär allvarlig hjärntrötthet, den högsta nivån på skalan (om än på lägsta möjliga poäng för högsta nivån). Sorgligt förstås, men också en bra känsla av bekräftelse, och någonting att ha med mig till läkarbesöket inför nästa sjukskrivningsperiod.

Det är verkligen frustrerande att hjärntrötthet inte syns utanpå mer! Så här kan jag känna mig:

Jag skrev till psykologen på Stressmottagningen igår och bad om ett samtal. Jag behöver någon att fundera tillsammans med, någon som kan problematiken. Förmodligen kommer jag att boka samtal med arbetsterapeuten på Stressmottagningen, då också min chef är med. Jag har möjlighet att få tre samtal där innan mitten av oktober, då det gått sex månader sedan jag avslutade behandlingen där.

Katt-terapi!

Jag skrev också till min chef om att jag mår sämre, och att han kan räkna med att jag inte kommer att arbeta mer än högst 50 % resten av året. Han beklagade förstås det och frågade vad jag skulle vilja ändra för att orka mer. Jag ska fundera på det och försöka tänka bort att jag känner att jag sviker arbetskamraterna. Det är inte lätt!

3 svar på ”Hjärntröttheten slår omkull mig

  1. Åhhh känns igen det är inte alls lätt ibland tar det tid. Jag tar Omega 3 och Ashwaganda tycker att jag blivit bättre samt minskat Venlafaxin till 75 satt ut Mirta, blev så dåsig av dessa. Men du kanske behöver det. Har du provat yin yoga? Av min erfarenhet går det i perioder, om en månad kanske det har vänt och det känns på annat sätt. Kramar

  2. Just det jag använder tyngdtäcke det lugnar. Jobbar 50 fm och när jag kommer hem sover jag 1 timme, har köpt en ögonmask av tempur det lugnar hela hjärnan och ger bra återhämtning. Heja oss!

    • Tack Lotta! ❤️ Ashwaganda känner jag inte till men läser att det verkar populärt. Kan vara värt att testa. Jag blir trött av Mirtazapin men tar dem till natten så det spelar ingen roll. Har inte testat yin yoga men mediyoga. Tyngdtäcke har jag och använder under perioder av mer ångest. Ögonmask av tempur låter intressant! Jag kommer nu på att jag har en spikmattegrej som man sätter runt huvudet – den ska jag leta fram! Kram och tack igen för pepp! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *