Blick bakåt och framåt

Det är väl oundvikligt att en dag som denna se tillbaka på det år som varit, och fundera och hoppas om året som komma skall. Inte heller 2017 blev mitt år (som jag utropade 2016 till). Jag kände en förbättring i början av oktober och vågade göra upp hemliga planer för hur jag skulle kunna jobba 75 %. Vilka förutsättningar som behövdes. Hösten gick och jag kunde aldrig testa. Eller rättare sagt: de gånger jag ändå provat att jobba lite längre, i samband med planeringsdag på jobbet eller konferens, har det aldrig gått bra.

Jag har också trots många underlättande åtgärder blivit lite sämre nu på senare tid. Tröttare och i behov av mer återhämtning, gärna under kedjetäcket. Jag har sovit efter jobbet oftare än jag brukar. Ångesten har också varit starkare. Bottenrekordet var igår då jag mådde pyton i stort sett hela dagen. Jag hade stark ångest, trötthet som drog ner mig ovanligt mycket, håglöshet och likgiltighet. Jag låg i sammanlagt i ett par timmar under kedjetäcket och bara tittade ut i rummet.

Försökte plocka undan lite grejer inför nyårsafton då goda vänner kommer på knytis som vanligt, men det blev inte mycket gjort. Vänner som vet att jag kan ställa in allt med kort varsel, och som ser det som helt naturligt att jag går och lägger mig och vilar.

 

Sent på kvällen lättade det, dottern och jag målade naglarna i nyårsnyanser och glitter. Jag kunde somna gott, och idag känns det betydligt bättre – tack och lov.

 

 

 

 

Jaha, 2018 då? Jag vågar inte hoppas på någonting faktiskt. Men jag vet att året kommer att börja bra med en resa till Kanarieöarna en vecka tillsammans med en nära vän. Jag kollade vädret där nu och det är 20 grader och sol när vi kommer på torsdag, sämre kan man ha det i januari!

Min arbetsplats flyttas in till stan och ny chef kommer under våren. Dottern börjar gymnasiet i höst. Stora förändringar under året!

Det jag främst hoppas på just nu är att återfå ork och lust till att jobba i min lilla verkstad igen. Framför allt att brodera och sy. Det är den här tröttheten och håglösheten som håller mig där ifrån, även om jag vet att jag mår bra av handarbete. Det är svårt att förklara men den där liknelsen med en stor tung våt filt är inte så långt ifrån. Det är en tyngd i kroppen som tar över allting.

Jag har också stora förhoppningar på den nya RLS/WED-medicinen Gabepentin. Från och med igår har jag helt övergått till den, men jag får ge det lite tid innan jag ser hur det fungerar.

En sak jag är väldigt glad över är att jag gått ner 15 kg i vikt under hösten! Jag ser fram emot några fler under våren. Jag har växt i några kläder som varit för små, det känns väldigt bra. Känslan av att vara jättestor har försvunnit. Jag har förut upplevt att jag tagit större plats än jag förstått, och gått in i saker. Inte nått ordentligt med armarna. Den känslan är jag glad att vara av med.

Precis nu blev jag helt ensam hemma i någon timme, det är ovanligt. Jag ska göra en del förberedelser inför kvällen, och ser fram emot en ostörd stund. Jag hör fåglar som sjunger ute, och det känns nästan som första vårkänningen.

Jag önskar alla en riktigt fin avslutning på året, och ett 2018 som ni vill ha det. Tänk på att ta hand om er själva. Att värna återhämtning och sådant ni mår bra av. Tänk också på att ta hand om varandra. Att se varandra och stötta där det behövs. Våga fråga! ”Hur är det? Kan jag göra något? Vill du ha en kram?” Man måste inte förstå allting, men man kan se, acceptera och respektera andra.

Gott nytt år!

 

4 svar på ”Blick bakåt och framåt

 1. Gott Nytt År till dej med och hela din familjen.
  Jag känner igen så mycket du skriver, fast jag inte är i din situation.
  Det är svårt ibland när jag inte känner igen min kropps reaktion i olika situationer.Det är inte mitt vanliga jag att sov 12 timmar, men nu har det varit det.
  En trötthet som inte är beroende på de timmar sömn jag behöver, den är beroende på alla sinnesintryck utifrån jag fått.
  Och vad har det med en ryggoperation att göra??
  Tack att du skriver så bra och lägger upp så fina foton.

  Jag tror på dej och mej och 2018!!!

 2. Hej o god fortsättning?
  Jag önskar dig ett 2018 där ditt mående går i den riktning du kämpar för. Ha det bäst på din semestervecka. Ljuset o solen behövs så här års när tjocka filtar tynger o förmörkar eller ”svarta hunden” slinker in genom grinden. Jag har ju lånat Churchills uttryck ”den svarta hunden” för mina depressionsepisoder men jag ska nog byta ut det för hundar är ju bara så underbara. Vår Happy fyller hela mig med kärlek för det är det hon ger o då ger en tillbaka o det blir en god spiral. De goda spiralerna är mina mål för både mig själv o andra i det liv jag har kvar.
  Även om jag inte kommenterar så ofta så följer jag din välskrivna blogg o gläds när du mår bättre och känner stor empati när du mår sämre. Jag hoppas på mycket kärlek o glädje det kommande året för dig, för mig och alla andra❤️
  Kram Gunvor

  • Tack snälla fina Gunvor! Jag läste detta först nu. Jag förstår att Happy är en riktig glädjekälla! Jag har visat bild på henne för en vän som nu allvarligt funderar på att skaffa en likadan!
   Jag önskar dig ett riktigt fint 2018! Kram ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *